Ook in de regen creatief

Voor kinderen is de regen niet direct een aanleiding om binnen te blijven, hoewel daar op deze website genoeg ideeën voor zijn. Voor kinderen kan de regen juist een uitnodiging zijn om lekker naar buiten te gaan. Hutten bouwen, in de plassen springen, heksensoep maken, noem maar op. In deze blog lees je allerlei leuke tips voor kinderen om lekker naar buiten te gaan in de regen. 

Regenkleding

Het belangrijkste van buitenspelen in de regen is ervoor zorgen dat kinderen goed gekleed zijn. Waterdichte kleding, zoals een kinder regenjas, regenbroeken en regenlaarzen, zijn handig om droog en warm te blijven. Een waterdichte hoed of capuchon kan ook helpen om het hoofd droog te houden. Vooral in de winter zijn die gevoerde regenlaarzen perfect om je voeten lekker warm te houden in de sneeuw of regen. Je kan er nog voor kiezen om een regenbroek speciaal voor kinderen aan te schaffen, maar met een goede jas en laarzen is dit vaak niet nodig. 

Creatieve spelletjes en andere activiteiten

Regenachtige dagen bieden een kans voor creatieve spelletjes en activiteiten buiten. Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld het maken van regenkunst. Vang regendruppels op papier met waterverf of voedselkleuring. De regen zal de kleuren op magische wijze verspreiden en dat soort voor prachtige kunstwerken, gemaakt door de kinderen zelf. Inlijsten en ophangen maar.

Ga op een speurtocht in de regen en observeer hoe de natuur verandert. Zoek naar regendruppels op bladeren, wormen die naar de oppervlakte komen, en luister naar de geluiden van de regen. De wereld, vooral in het bos, ziet er compleet anders uit in de regen, dat levert mooie taferelen op. Als ouder kun je ook nog kleine speelgoed kaboutertjes verstoppen in het bos, de zoektocht naar echte kaboutertjes zullen de kinderen niet snel vergeten. 

Onderzoek de natuur

Zoals hierboven al beschreven verandert de regen de omgeving en brengt nieuw leven in de natuur. Moedig kinderen aan om de veranderingen in de natuur te observeren, zoals de manier waarop planten eruitzien als ze nat zijn en hoe dieren zich gedragen tijdens en na de regen. Regenwormen kruipen uit de aarde over het gras op zoek naar een nieuw plekje, vogels schuilen in de bomen en katten rennen het liefste snel naar binnen. De hond daarentegen vindt het heerlijk in de regen. Het kan enorm interessant en leerzaam zijn om juist in de regen de natuur in te trekken. 

Na het spelen

Na het spelen in de regen is het meteen een zooitje in de gang of bijkeuken. Zet de laarzen lekker bij de verwarming, hang de jas te druppen aan de kapstok en stop de overige kleding in de droger zodat je geen stapeltje natte kleding hebt liggen dampen. De kinderen lekker in een huispakje met warme pantoffeltjes aan met een bakje thee op de bank. De beste manier om bij te komen na een intensieve dag buiten spelen. Lekker chillen met een boekje of de tablet en je komt weer helemaal tot rust. 

Plaats een reactie