Samen met de kids een kerststukje maken!

Met kerst weer in het vooruitzicht is het altijd leuk om met de kinderen eropuit te trekken om samen spulletjes te verzamelen om hier een leuk kerststuk van te maken. Je kunt je eigen creativiteit en die van je kinderen op de vrije loop laten door bijvoorbeeld in een winkel kaarsen te halen en versiersels, bakjes en oase, waarna je alleen nog maar kersttakken, coniferentakken, dennenappels en eventueel mos nodig hebt. Tijd om er dus op uit te trekken!

Met de kids een kerststuk maken, wat heb je nodig?

Sommige dingen heb je gewoon thuis liggen, andere moet je misschien nieuw kopen:

 • Groen kniptang (tuin kniptang)
 • Blok oase
 • Enkele lange kaarsen
 • Mos
 • IJzeren pinnetjes, krabbetjes (om mos vast te zetten)
 • Dennentakken
 • Coniferentakken
 • Takjes met rode, gedroogde besjes (let op; niets in de mond stoppen!)
 • Versieringen, kerstboom versieringen, zoals een kerstbal
 • Bakje om het kerststuk in te plaatsen
 • Een prikker aan de onderzijde, om de oase vast te prikken, te koop bij tuincentra

Wat verzamelen jullie zelf buiten?

Woon jij in de buurt van een bos waar zich naaldbomen bevinden? Ga er dan lekker met je kinderen op uit, neem enkele plastic zakken mee, een kniptang en een mesje. Knip wat dennentakken af, wellicht vinden jullie ook nog dennenappels op de grond; ook een fantastische decoratie! Let op oude boomstammen, vaak zit hier mos op, schraap met het mesje wat mos (in een stuk laten) af. Woon je niet vlak bij een dergelijk bos, ga dan eens langs een lokaal tuincentrum met de kids.

Warm gekleed op pad

Zorg dat jullie overigens lekker warm gekleed gaan en jullie rubberen laarzen dragen. Deze tijd van het jaar kunnen bossen drassig zijn. Trek eventueel lekker gevoerde regenkleding aan, zoals een tenson regenpak, en ga jij als vader mee met de kinderen, kies dan voor een maium regenjas heren omdat deze je hele lijf lekker warm en droog bedekt. Laat je kinderen ook hun regenjasje aantrekken, met een warme dikke trui daaronder. Jullie zijn er zo helemaal klaar voor!

Hoe maak je een kerststukje zelf?

Begin met de oase, deze leg je in een bak water. Laat maar drijven, zodra hij volgezogen is met water zinkt hij naar de bodem en is hij te gebruiken. Neem het bakje en plak hier de groene driepotige prikker in met een zelfklevend plakband. Druk de oase hier zacht in, totdat hij vastzit. Snijd de oase eventueel af en snijd aan de zijkanten de hoeken weg. Neem de lange kaars en snijdt hier aan twee zijden kaarsvet weg van zo’n 3 cm. hoogte naar beneden. De kaars wordt nu spits aan de onderkant; je kunt hem nu stevig in de oases drukken; het midden van de oase is meestal een prima plek.

Bedek nu geheel rondom de kaars het oase met mos. Prik het vast met de metalen krabbetjes. Nu zie je niets meer van de oase (een doodzonde namelijk, oase mag nooit te zien zijn!). Nu kun je rustig rondom, vanaf de onderzijde, de kinderen coniferen- en dennentakken laten prikken (kies voor horizontaal). Prik ook naast de kaars enkele dennen- of coniferentakken, maar altijd lager houden dan de kaars zelf is. Decoreer het geheel met kerst versiering, takjes met rode besjes en andere dingen die je kind mooi vindt!

Plaats een reactie