schilderijtje vouwen / fotolijst versieren / zelf fotolijstje maken / placemat maken / kleurplaten moederdag /
vader- moederdag wensbloemen en vaas vouwen / postmap voor vaderopbergmap voor papa /
fotolijstjes voor vaderdagboekenleggers voor papakleurplaten vaderdag / t-shirt voor papa /
krijtbordbloemterra cotta bloempot / voet of handafdruk in gipsbonbons van gips / fotolijst maken-3 /
boekenleggers voor mama / poeslief fotolijstglas versieren / keikoekjestrommel / ketting of broche /
Een ketting in een doosje / bord versieren / geurbolletje /
Versjes / gratis e-card versturen /

Wil je snel naar de knutselwerkjes, klik je op een knutselwerkje wat hierboven staat, 
wil je terug naar hier, staat er onder het knutselwerkje "naar boven", 
klik daarop en je bent weer hier. 
Natuurlijk kun je ook "gewoon", door de pagina wandelen.


Dit is onze vaderdag/moederdag pagina. Deze speciale dagen zijn natuurlijk niet alleen voor papa's en mama's bedoeld. Je kunt natuurlijk ook je oma/opa, tante/oom of iemand anders verrassen met een speciaal kado.
De verschillende voorbeelden die wij hebben kunnen natuurlijk voor allebei gebruikt worden. Daarnaast heb je natuurlijk ook specifieke moederdag kado's. Wanneer er een voorbeeld vergroot te zien is, voor bijvoorbeeld voor het uitprinten, staat dit bij het voorbeeld beschreven. Dan klik je met je rechter muisknop op het voorbeeld, dan kun je deze op ware grote afdrukken of je kiest voor Opslaan als.... Om hier weer terug te komen, klik je op het kruis rechtsboven.

Wij wensen je veel knutselplezier om al die lieve mensen te verrassen.

 

 

Schilderijtje vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, een leuke foto of plaatje, lijm, schaar, plakkertjes.

Voor het vouwen van het schilderijtje: Vouw het rechte kruis (zie grondbeginselen bij het vouwen) Vouw alle punten naar binnen en vouw deze voor de helft weer terug. De puntjes even vastplakken. Knip jouw foto zo uit dat deze net iets groter is dan het vierkant in het midden van het schilderijtje. Plak de foto vast, versier het schilderijtje met verschillende plakkertjes.

 

 

 

 

 

Fotolijst versieren:
Wat heb je nodig: houten fotolijstje, foto van jezelf of een leuke afbeelding, schaar, lijm, plakkertjes.

Zoek een leuke foto uit en knip deze eventueel op maat uit. Versier het fotolijstje met plakkertjes.

Tip: Je kunt in plaats van plakkertjes ook het fotolijstje versieren met verf, vraag dan wel even hulp aan je vader. En vergeet je kliederschort niet.

 

 

 

Zelf een fotolijstje maken:
Wat heb je nodig: wit papier, printer een foto, viltstiften of kleurpotloden, schaar, lijm.

Print het voorbeeld hiernaast uit, klik op de afbeelding, zodat je hem op juiste grote ziet. Knip langs de rand van het fotolijstje. Knip het grijze gedeelte uit, daar komt de foto. Knip de foto iets groter uit dan het grijze vlak, zodat je straks langs de randen de foto kunt opplakken, kleur de rozen mooi in, plak de foto op, door de binnenste randen in te smeren met lijm, even laten drogen en klaar.

 

 

 

 

Placemat maken:
Wat heb je nodig: Een groot vel papier (A-3), verschillende kleuren verf, kliederschort, oude schoteltjes voor de verf, stempels of viltstiften, kwast.

Doe je kliederschort aan. Doe verschillende kleuren verf op oude schoteltjes. Verf met een kwast of met je handen eerst een rand om de placemat heen. Maak daarna verschillende afdrukken van je handen op het papier. Als laatste stempel je: VOOR MAMA (of iemand anders) erop, heb je geen stempels en kun je schrijven, doe het dan met een viltstift, kun je niet schrijven, vraag dan of papa je even kan helpen.

 

 

 

 

Kleurplaten moederdag :
Klik op de kleurplaten die jij mooi vind en je ziet de kleurplaat in het groot, print hem dan uit of sla de kleurplaat op.
Kleur de kleurplaat mooi in met stiften of kleurpotloden en je hebt een extra moederdag cadeautje. Je kunt de kleurplaat ook op een gekleurd karton plakken.

moederdag- Bloemen in een vaas voor mama  moederdag- Kind met bloemen  moederdag-mama verrassen  moederdag- ontbijt op bed

moederdag- pot met bloemen voor mama  moederdag-taart voor mama  moederdag- wens voor mama

 

 

Moeder-of vaderdag wens:
moederdag-vaderdag Vul zelf een wens in voor papa of mama 

Deze kun je zowel voor je moeder als voor je vader gebruiken, het leukste is als je net hebt leren schrijven, om hier een lieve wens voor je vader of moeder op te schrijven.
Kun je nog niet zelf schrijven, laat dit dan door één van je ouders doen.  Wij hebben nu ook versjes voor je, klik bovenaan op het woord versjes.

 

 

 

 

Bloemen en vaas vouwen:
Wat heb je nodig: 3 kleine vouwblaadjes van verschillende kleuren en 1 groter vouwblaadje voor de vaas, lijm, schaar, viltstift of kleurpotloden.

De tulpen: Vouw de schuine vouw, doe hem open en knip het blaadje op de vouw door, nu heb je 2 driehoeken waar je 2 tulpen van kunt vouwen. Vouw de onderste punten schuin omhoog en plak deze vast. (Zie afbeelding). Doe dit ook met de andere vouwblaadjes.

De vaas, deze is erg moeilijk, vraag gerust om hulp, als je er zelf niet uitkomt. 
Vouw het blaadje in 16 vierkantjes (fig. 1), figuur weer open maken, keer het vouwblaadje om en vouw het schuine kruis en weer open maken. Vouw daarna de vier hoeken naar het midden (fig. 2) en vouw weer open. En keer het vouwblaadje om. Vouw de twee buitenste rijen naar binnen, je krijgt dan een soort kast. Vouw de bovenste helft open, de beide punten zijwaarts trekken en op de streepjeslijn (fig. 3), die al voor gevouwen waren, plat neervouwen, zo ook de onderste helft (zie fig. 4). Keer het vouwsel om en vouw het kleine schuine kruis het vouwwerk meenemen en je hebt de vaas (fig. 6)
De vaas zal misschien niet in één keer lukken, blijven oefenen het is de moeite waard.

Plak de punten onderaan iets vast met wat lijm en plak de vaas onder aan het papier, plak de bloemen op en kleur er stengels en blaadjes bij.

 

 

 

Postmap voor vader:
We maken een bijzondere postmap voor vader, het lijkt een beetje op een uil, net als Hedwig van Harry Potter.

Wat heb je nodig: 2 dezelfde gekleurde stevige A-4 vellen, wit papier, plakkers of gekleurd papier, stempels of stiften, schaar of prikpen, lijm, perforator, touwtje.

Maak de twee kartonnen aan de onderkant aan elkaar vast, doe dit door van beide kartonnen 1 cm om te vouwen en dit als plakrand te gebruiken. Smeer de plakranden in met lijm en druk ze stevig op elkaar. Maak aan de bovenkant een halve cirkel in het midden (het lijkt dan net op een slabbertje). Maak aan beide kanten een gaatje met behulp van de perforator, heb je die niet, maak dan een gaatje met een schaar of prikpen. Maak de ogen van de uil, de neus. Stempel of schrijf in het midden van het witte papiertje post en plak het papier op de uil en versier "de mond" met plakkers of knip gekleurde vormpjes uit. Neem het touwtje en doe deze door de gaatjes, hou het ruim aan, dan kan papa de map goed open doen om zijn post te bewaren.

 

 

 

Opbergmap voor papa:
Wat heb je nodig: Een opbergmap van karton, leuke plaatjes, stiften, lijm, schaar.

Koop een opbergmap (misschien heeft papa er nog wel een liggen), versier deze met leuke plaatjes, tekeningen of wat jij wil. Let er wel even op dat je het gedeelte waar papa op moet schrijven wat er in de map zit niet vol gaat plakken of schrijven.

 

 

Fotolijstjes voor vaderdag:
Wat heb je nodig: wit papier, printer een foto, viltstiften of kleurpotloden, schaar, lijm.

Print één van de voorbeelden uit, klik op de afbeelding, zodat je hem op juiste grote ziet. Knip langs de rand van het fotolijstje. Knip het grijze gedeelte uit, daar komt de foto. Knip de foto iets groter uit dan het grijze vlak, zodat je straks langs de randen de foto kunt opplakken, kleur de auto's mooi in, plak de foto op, door de binnenste randen in te smeren met lijm, even laten drogen en klaar.

 

 

 

 

Boekenleggers voor papa:

Wat heb je nodig: Stevig wit A-4 papier, printer, schaar.

Klik op de afbeelding en je krijgt de boekenleggers op ware grote te zien. Zo kun je ze uitprinten of opslaan op je computer.

Kies de boekenlegger die jij leuk vind voor je vader, print de boekenlegger uit en knip de boekenlegger(s) uit. Als je het super mooi wilt maken, print je de boekenleggers 2 x uit en plak daarna dezelfde boekenleggers op elkaar, zo is de boekenlegger aan beide kanten mooi. Eventueel kun je de boekenleggen plastificeren met boeklon. 

 

 

Kleurplaten vaderdag:
Klik op de kleurplaten die jij mooi vind en je ziet de kleurplaat in het groot, print hem dan uit of sla de kleurplaat op.
Kleur de kleurplaat mooi in met stiften of kleurpotloden en je hebt een extra moederdag cadeautje. Je kunt de kleurplaat ook op een gekleurd karton plakken.

vaderdag-groot kado voor papa  vaderdag-kado voor papa  vaderdag-papa krijgt een tekening  vaderdag-papa verrast

vaderdag-taart voor papa  vaderdag-stropdas voor papa  vaderdag-wens voor papa

 

 

T-shirt voor papa:
Wat heb je nodig: 1 wit t-shirt in de maat van je vader, olievrij bakpapier of karton, textiel verf of krijten, strijkijzer soms heb je verf die vanzelf droogt, je moeder (voor hulp)

Laat je moeder een wit t-shirt voor je vader kopen. Voordat je het t-shirt gaat versieren, moet deze even uitgewassen en gestreken worden. Leg tussen de kleding het bakpapier of karton om te voorkomen dat het doordrukt op de achterkant van het shirt. Versier het t-shirt met de textiel verf of krijten. Wanneer je daarmee klaar bent, moet je even de hulp van je moeder inschakelen, leg het bakpapier op de tekening en laat het door je moeder strijken, denk eraan dat je wanneer je een stoomstrijkijzer gebruikt, dit zonder stoom doet. Kies een mooi inpakpapier en wij weten zeker dat je vader reuze blij is met zo'n origineel kado! 

 

 

Een krijtbordbloem maken: (naar het idee van Lotte)
Wat heb je nodig: stukjes karton, 1 A-4 stuk karton, kleur maakt niet uit, krijdbordenverf, schaar, lijm, schoolbordkrijtjes, haakje.

Neem de stukjes karton, eventueel van verschillende kleuren en knip hier bloemblaadjes uit. Pak het andere stuk karton en maak hier een cirkel van (omtrek van bijv. een schoteltje op de kop). Schilder dat helemaal met krijdbordenverf. Laat het goed drogen. Plak de bloemblaadjes aan het karton. En schrijf er met een krijtje op "vaderdag" of "moederdag". Plak aan de achterkant een haakje, zodat het opgehangen kan worden. 

Tip: Je kan natuurlijk ook een ander figuur maken, bijv. voor vaderdag een auto

 

 

 

Terra cotta bloempot: (naar het idee van Ilse)
Wat heb je nodig: terra cotta bloempot, vingerverf, blanke lak, kranten en verfschort.

Beschilder de bloempot met je vingers of een kwast (je kan er ook plaatjes op plakken) Laat de bloempot daarna goed drogen en vraag aan papa of mama of ze hem voor je willen aflakken.

Je kunt er eventueel een plantje bij kopen, zodat je die er gelijk in doet.

Tip: Zet op het cadeau dat je maakt op de onderkant de datum, want papa's en mama's onthouden niet altijd wanneer je iets hebt gemaakt en jaren later willen ze het toch weer weten.

 

 

Voet- of handafdruk in het gips: (naar een idee van M. Heibrink)
Wat heb je nodig: zand, bak, gips

Je kunt voet- of handafdrukken in het gips maken.
Het is heel simpel je doet zand in een bak drukt de handen of voeten in het zand ( heb je meerdere kinderen doe je 1 hand of voet) en giet het gips erover heen en laat het minimaal 1 dag drogen en haalt heel voorzichtig de gipsplaat uit de bak.

 

 

Bonbons van gips (naar een idee van Esther Hindriks)
Wat heb je nodig: lege hoesjes van bonbons, gips, water, kom, verf, verfschort, oude kranten, papierenbordje, plasticfolie

Bewaar de hoesjes van bonbon bakjes (dus waar de bonbons in hebben gezeten) Maak gips aan met water in een kom, giet de gips in de bonbon bakjes. Laat dit minstens een dag drogen en dan kan je ze er uit wippen. Beschilder de bonbon mooi. Neem een papieren bordje en verf deze, keg de gipsen bonbons erop, en pak het geheel mooi in met bijvoorbeeld plasicfolie.

 

 

Fotolijst maken (3) (naar een idee van fam. Kort)
Wat heb je nodig: 2 wc rolletjes, verf of knutselpapier, stukje karton, lijm, schaar.
Verf of beplak de 2 wc-rolletjes, knip deze dan in de lengte door. Dan neem je een stuk karton en dat kan je beplakken/verven of er een foto op plakken. Schuif dit tussen de 2 wc-rolletjes en je hebt een fotolijstje. 

Extra tip: Je kunt hem eventueel iets steviger maken door het karton er tussen te plakken of door de rolletjes niet helemaal door te knippen, maar aan de onderkant een stukje van bijv. 1 cm. dicht te laten. Zodat je het kartonnetje ertussen kunt schuiven.

Tip 2: Je kan ook de rolletjes aan 1 kant helemaal door knippen en dan naar buiten omvouwen en het kartonnetje ertussen plakken.

 

 

Boekenleggers voor mama:  

Wat heb je nodig: Stevig wit A-4 papier, printer, schaar.

Klik op de afbeelding en je krijgt de boekenleggers op ware grote te zien. Zo kun je ze uitprinten of opslaan op je computer.

Kies de boekenlegger die jij leuk vind voor je moeder, print de boekenlegger uit en knip de boekenlegger(s) uit. Als je het super mooi wilt maken, print je de boekenleggers 2 x uit en plak daarna dezelfde boekenleggers op elkaar, zo is de boekenlegger aan beide kanten mooi. Eventueel kun je de boekenleggen plastificeren. 

 

 

Poeslief, dit fotolijstje (naar een idee van Wendy van den Boomen)
Wat heb je nodig: Stuk karton, verf, kwast, potlood, mes of schaar, leuke foto van jezelf, schilderijhaakje, verfschort.

Nu eens een keer een heel speciaal fotolijstje maken voor moeder/vader. Neem een stuk karton van bijvoorbeeld 20 bij 30 centimeter. Teken daarop de poes zoals je hiernaast ziet. Zorg ervoor dat de pootjes zoals je ze ziet ook echt zo rond lopen en op wat grote afstand van elkaar zitten. Het beste is als je de maat meet aan de hand van de foto die je erin wilt doen (zie plaatje hieronder).

Ga de poes daarna mooi inkleuren met verf. Je mag natuurlijk zelf weten welke kleur je gebruikt. Als de verf droog is knip je de poes uit het karton. De pootjes snij je nu los. Dit doe je precies aan de buitenkant van de zwarte lijn.

Nu kan je tussen de pootjes een foto vastdrukken. Alleen nog een haakje achterop plakken en je fotolijstje is klaar.

tip: De snorharen van de poes kan je ook met echte wol maken zodat het nog echter lijkt.

 

 

 

Glas versieren:
Wat heb je nodig: Een schoon (bier/wijn) glas, verschillende kleuren nagellak, schort, kranten, keukenrolpapier, inpakpapier.

Een snelle maar leuke knutsel die zowel voor moeders als vaders te maken is.
Neem het glas wat je wilt versieren, pak de nagellak erbij en verf de nagellak op het glas, wanneer je meerdere kleuren gebruikt word deze nog mooier. Alles goed laten drogen. Schrijf een leuk versje op een mooi gekleurd papiertje, doe die in het glas en verpak het glas in een leuk papiertje, doe er wel eerst even een paar vellen keukenrol of iets dergelijks omheen, want het blijft glas natuurlijk. Wedden dat papa of mama het een speciaal kado vind!

Voorbeeld versje voor papa:
Lieve papa
Een cadeautje het is helemaal voor jou
Wil je weten wat erin zit
maak het open, kijk maar gauw

 

 

 

Kei naar het idee van Karin

Wat heb je nodig: Een kei, verf, eventueel glitters, watervaste stift, schort, kwast, kranten.

Zoek een flinke kei, maak hem goed schoon en laat hem een dag drogen, beschilder deze zoals jij hem mooi vind, weer laten drogen dan op de kei schrijven "JE BENT EEN KEI " of "EEN KEI VOOR EEN KEI" of "VOOR EEN KEI VAN EEN VADER/MOEDER"
Pak de kei in een mooi papiertje in.

 

 

Koekjestrommel:  een idee van Lieke
ikke heb voor ,moederdag een idee ikke heb zelf een keer van een leeg tennisballen doos een koektrommel gemaakt
hoe maak je ?:
haal de tennis ballen er uit en maak op een a-4 vel bloemen hartjes enz....
knip ze uit en plak ze op een ander gekleurd a-4 vel.
plak hem om de lege tennisballen doos doe er plakplastic koek erin deksel erop en klaar was ikke

 

 

 

Mooie ketting of broche voor mama: (een idee van Edith Bijster)
Wat heb je nodig: groot pak gewone macaroni of strikje macaroni, verf, draad, spuitbus lak, brochespeld.

Verf de macaroni in de lievelingskleuren van je moeder, laat de macaroni drogen, laat een ouder iemand je helpen met het aflakken van de macaroni, laat dit ook weer drogen, neem een stevig draad, lang genoeg voor je moeders hals en rijg de gekleurde macaroni aan een draad en je hebt een leuke ketting.

Voor de broche: strikjes macaroni verven, laten aflakken door een ouder iemand en een brochespeld er achter plakken. Je kan er nog een mooi doosje bij maken waar het in kan.

tip 1: voor aflakken is een spuitbus met lak het makkelijkst.
tip 2: je kan ook gekleurde macaroni kopen, deze moet je ook wel aflakken.

 

 

Een ketting in een doosje:  (Een idee van Mariska van de Velden.
Wat heb je nodig: 2 vouwblaadjes, gekleurd papier, schaar, potlood, lijm, draad.

Een doosje vouwen van 16 vierkantjes,  zie hieronder, klik op het voorbeeld van het mandje vouwen om deze groter te zien. Doe dit twee keer, zodat je een boven en onderkant van het doosje krijgt. Natuurlijk kan je het doosje nog verder versieren, zoals jij dat wilt.

Van het gekleurde papier, knip je driehoeken, deze rol je om een potlood heen, begin bij de middelste punt van de driehoek. Plak de eerste kraal vast met wat lijm.
Maak zoveel kralen als je nodig bent. Neem het draad en rijg de kralen aan het draad, zorg dat de kralen droog zijn. Doe de ketting in de doos.

 

Bord versieren:  (een idee van Deveny Berfelo)
je hebt nodig:
bord (echt of karton), verf, kwasten, lijm, schaar, oud overhemd, kranten

Wanneer je gaat verven, leg je kranten op de tafel en toe je een oud overhemd aan, leg de spullen klaar die je nodig hebt.

Als je een echt bord gebruikt, kun je hiervoor speciale verf kopen, zodat mama je bord ook echt kan gebruiken. Deze verf is wel duur, maar je hebt dan ook wel wat.
Je kunt natuurlijk ook een kartonnen bord gebruiken, deze mooi versieren en eventueel ook figuren of plaatjes uitknippen en opplakken, dan kan mama hem niet voor het eten gebruiken, maar is het wel leuk om als schilderijtje op te hangen. Je kunt ook alleen de randen versieren, zodat mama er toch van kan eten. Je kunt allerlei figuren op je bord gaan schilderen bijv. I love you en nog wel meer..! Je zou het ook met stiften of kleurpotloden kunnen gaan versieren.

 

 

 

 

Geurbolletje:   (een idee van Marije)
Wat heb je nodig: verschillende kleuren zeep, rasp, katoen, kartelschaar, cadeaulint, viltstiften.

Rasp verschillende kleuren zeep en vang het op in een bakje. Kleur een lapje katoen met viltstiften of zet er een tekening op, (of kusjes met lippenstift).
Leg de zeep op het lapje en bind met cadeaulint het lapje bij elkaar zodat er een bolletje ontstaat.

 

 

 

 

 

 

Bloemenvaas met klei:  (een idee van Valerie)
Wat heb je nodig: klei, ijzerdraad, reageerbuisje, versiering, bloemetje

Je maakt iets met klei waar je mama of papa van houdt. Rond het reageerbuisje draai je het ijzerdraad. Dat ijzerdraad met dat reageerbuisje stop je in je kunstwerkje van klei. Dan begin je te versieren. Als laatste doe je dan een beetje water in je reageerbuis en stop je er een mooi bloemetje in. Als je het kadootje wilt inpakken, moet je er nog geen water en bloemetje in doen, dat doe je dan als papa of mama het kado heeft uitgepakt.

 

 

 

 

 

Heb je zelf nog een leuk vaderdag of moederdag knutselidee, e-m@il ons die dan liefst met een afbeelding erbij klik dan op de beertjes hieronder. Natuurlijk vermelden wij je naam bij jouw knutselidee.

Je kan mama ook altijd verrassen met een leuke gratis e-card, klik hier voor het Kaartenhuis.
En voor papa
klikje hier

 

 

Terug naar het begin van Creakids