beertje / poes / haas / vissen / muis / vogel / vlinder

Klik boven op dat geen wat jij wilt knutselen of
wandel door deze pagina dmv de schuifbalken, 
snel terug naar hier, klik dan op de icoon onder de werkjes.


 

Beertje vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, 1 kleiner vouwblaadje, vier hele kleine vouwblaadjes en eventueel een stift of plakkertjes om het gezicht te maken, lijm.

De vouwblaadjes moeten allemaal in 16 vierkantjes gevouwen worden (zie grondbeginselen). De vier hoeken worden allemaal 1 vierkantje terug gevouwen. Teken of plak het gezicht van de beer.

Variatietip: Poppetje, dan gebruik je alleen het hoofd en het lijf van de beer, de armen en benen kunnen getekend worden of van stroken geplakt worden. Bijvoorbeeld van hetzelfde formaat vouwblaadje waarmee het hoofd gemaakt is en deze in 16 vierkantjes vouwen en dan 4 rijen uitknippen.

 

 

 

Poes vouwen:
Wat heb je nodig: 2 vouwblaadjes van verschillende grote, van dezelfde kleur om te vouwen, 1 vouwblaadje van dezelfde kleur om de snorharen, staart en benen van te maken, 2 ronde plakkertjes (of ander kleur papier om de ogen te maken), schaar, lijm.

De twee vouwblaadjes van verschillende grote in 16 vierkantjes vouwen (zie grondbeginselen). Van het grote vouwblaadje (voor het lijf) vouw je de 4 hoekjes 1 vierkantje naar binnen. Voor de kop vouw je de onderste 2 hoekjes 1 vierkantje naar binnen. Voor de oren knip je na het eerste vierkantje in tot het volgende vierkantje, doe dit ook na het derde vierkantje, vouw de hoekjes naar de buitenkant naar binnen en vouw de 2 middelste vierkanten naar binnen. Knip snorharen, staart en poten van het andere vouwblaadje en knip of plak de ogen op de kop.

 

 

 

Een haas vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje en 6 kleine vouwblaadjes, strookjes papier voor de snorharen en de ogen, schaar, lijm.

Vouw voor alle blaadjes de schuine vouw. (Zie grondbeginselen voor het vouwen). Vouw de blaadjes open. Vouw één punt naar binnen, precies op de gevouwen lijn. Doe dit ook met de andere punten. Nu heb je een zo genaamde "vlieger" gemaakt. Plak de naar binnen gevouwen delen vast. Doe dit met alle vouwblaadjes. Knip snorharen en ogen.

Plak de "vliegers" op zoals op het voorbeeld hiernaast (klik op het voorbeeld voor een vergroting), plak de snorharen en de ogen op.

 

 

 

 

Vissen vouwen:
Wat heb je nodig: 2 verschillende kleuren vouwblaadjes, schaar, lijm, potloden of stiften.

Vouw de blaadjes in 16 vierkantjes. Vouw de rechter bovenhoek van 4 vierkantjes naar het midden, doe dit ook met de rechter benedenhoek. Knip het eerste vierkantje achter de kop in, zowel boven als beneden, vouw dit schuin naar binnen.
Knip voor de staart elk eerste vierkantje in. Leg het vouwblaadje zo voor je dat je de kop van de vis naar beneden wijst. Vouw de eerst 2 vierkantjes schuin naar links binnen en de andere 2 schuin naar rechts binnen. Plak de naar binnengevouwen stukjes vast en vouw de andere vis op dezelfde manier. Plak de 2 vissen verschillend op papier, teken een oog en teken er nog wat water en luchtbelletjes om de vissen heen. Klik op de afbeelding om deze groter te zien.

 

 

Een muis vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, 1 middelgroot vouwblaadje, 4 kleine vouwblaadjes, 1 wit tekenvel, lijm, potlood of stiften.

Maak van alle vouwblaadjes "vliegers" Door eerst de schuine vouw te vouwen, open het vouwblaadje en vouw de onderste punten naar binnen op de zojuist gemaakte vouw. Plak de naar binnen gevouwen stukjes vast met wat lijm. En plak de vliegers op het tekenvel, zoals hiernaast op het voorbeeld (klik op het voorbeeld om deze groter te zien)
Teken ogen, mond, snorharen en tenen.

 

 

 

 

Vogel:
Wat heb je nodig: 1 groot groen vouwblaadje, 2 middelgrote oranje vouwblaadje, 1 middelgrote gele vouwblad, 1 klein rood vouwblaadje, restje van een geel vouwblaadje, schaar, lijm, kleurpotloden of stiften, 1 A4 papier.

Vouw de groene en oranje vouwblaadjes tot vliegers (Zie grondbeginselen) Plak de omgevouwen gedeeltjes vast met wat lijm. Vouw het gele vouwblaadje tot schuine vouw en knip deze op de vouw door. Vind je dat moeilijk om recht te knippen, kun je ook 2 gele vouwblaadjes nemen en deze dubbelvouwen met de schuine vouw en vastplakken met wat lijm.

Vouw het rode vouwblaadje in 16 vierkantjes en vouw de punten 1 vierkantje naar binnen en plak deze vast met wat lijm. Neem het A4 papier en leg in het midden de groene vlieger, zoals in het voorbeeld, klik op het voorbeeld zodat je deze groter kan zien. Pak vervolgens de vleugels, staart en kopje op het blad en knip een snavel van geel papier en plak deze aan de kop van de vogel. Geef de vogel een oog en versier eventueel het blad met wolken.

 

 

 

Vlinder:
Wat heb je nodig: 1 geel vouwblaadje, 4 paarse vouwblaadjes, restjes papier of plakkertjes, lijm, potloden of stiften.

Vouw alle blaadjes als vliegers (Zie grondbeginselen) Plak de omgevouwen gedeeltjes vast met wat lijm. Neem het lijf van de vlinder en plak met wat lijm hierop de vleugels zoals op het voorbeeld (klik erop zodat je deze groter kan zien). Teken ogen op de kop en eventueel voelsprieten als je de vlinder op een papiertje plakt. Wil je de vlinder niet op een papiertje plakken, dan heb je een restje zwart papier nodig en knip hier voelsprieten uit en plak die aan de kop vast.

 

 

 

Terug naar het overzicht van vouwen